20190323allatoviMárcius 21-e környéke nemcsak a tavaszi napéjegyenlőség miatt annyira izgalmas a csillagászat barátainak, hanem az állatövi fény megfigyelésének lehetősége miatt is. Nagy szerencsénk van, hogy idén korán érkezett a tavasz és napokon át tartó napsütéses időt többször is észlelésnek kedvező derült éjszaka követte.

Egyesületünkből többen is megpróbálkoztak az észleléssel. Sajnos a telehold március 20-án következett be, így néhány nappal később lehetett próbálkozni, amikor már van némi időszakasz a napnyugta és holdkelte között.

A legelső sikeres észlelés Ifj. Szendrői Gábortól érkezett be egyesületünk fórumára, aki a március 23-i megfigyelését osztotta meg velünk. Tagtársunk a Kőszegi-hegységből észlelte a halvány állatövi fényt, amelyet a vele észlelő Szakály Nikoletta fotón is megörökített. Tagtársunk elmondása szerint a fénykúp egészen a Mars - Pleiadok párosáig követhető (lásd a fotón).

Állatövi fény a Köszegi-hegységből Szakály Nikoletta fotóján 2019. március 23-án este.

Az észleléseket még várjuk, hiszen Keszthelyi Sándor tagtársunk vezetésével is volt egy szervezett észlelés, aki egyesületünk tagjait hívta állatövi fény megfigyelésére. Amint beérkeznek az észlelések, közzé tesszük őket.