20200810 meteorAugusztusban, a Perseidák maximuma idején távcsöves észlelésre hívjuk az érdeklődőket. Egyesületünk három programot is kínál vendégeinek! Egyben csatlakoztunk az "Egy hét a csillagok alatt" nevű nagyszerű országos kezdeményezéshez is!

"A csillagászat sok szempontból szerencsés tudomány. Nem csak a Világűr objektumait jellemző elképesztő méretek, energiák és kihívást jelentő rejtélyeik miatt, hanem mert hasonlóan elképesztő látvánnyal ajándékozza meg az egyszeri szemlélőt. Ha pedig mindezt a saját szemünkkel tapasztalhatjuk meg, az élmény garantált. Idén augusztusban különlegesen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek az élménynek, ugyanis nem csak bolygó-parádé és szemetgyönyörködtető mélyég-objektumok, de a Perszeidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakákat" - írja az "Egy hét a csillagok alatt" kezedményezésről a csillagvizsgáló blog. Mint írják: "ebből az okból kifolyólag indítjuk útjára kezdeményezésünket, amelynek címe "Egy hét a csillagok alatt". A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét".

20200810 egyhet

Egyesületünk is örömmel csatlakozott e kezdeményezéshez. A rendezvény hetében két programmal is kedveskedünk az érdeklődőknek, a rendezvény utáni héten pedig egy ráadás program várja a csillagok és égbolt iránt érdeklődőket.

2020. augusztus 11-én kedden este 20:45-től augusztusi hullócsillag-figyelésre, csillagkép-ismertetőre, távcsöves bolygó-észlelésre hívjuk az érdeklődőket Szombathely mellé, és Bucsu település közelébe! A helyszín Bucsu település határában, a Nyestei úti új kastélytól a közúton párszáz méterre leágazó földút mellett található, GPS pozíció: 47.259734, 16.506106.
Kiválóan sötét, fényszennyezés-mentes, körpanorámás ég alatt bemutatjuk a nyári csillagos eget, a csillagokat, a csillagképeket, a Tejút sávját. Távcsövekkel megnézzük a Jupitert (és holdjait), a Szaturnuszt (és gyűrűjét). Vethetünk egy utolsó pillantást a már csak távcsövekkel látható híres nevezetes C/2020 F3 (NEOWISE)-üstökösre. Mivel ezen az éjszakán látható legerősebben az augusztusi meteorok hullása: sok Perseida meteort (és talán fényes tűzgömböket) is megfigyelhetünk az ég nézése közben. A hullócsillagok látványának a 23:44-kor felkelő Hold jelent majd véget. Akkor mi is zárjuk az ingyenes programot.

20200810 meteor

Szauer Ágoston tagtársunk felvétele egy Perseida meteorról Szombathely határában.

 

2020. augusztus 14., pénteken "Út a csillagok alatt" címmel éjszakai bicikli túrára hívjuk az érdeklődőket. A program szervezője a Herényiek Háza, egyesületünk a túra célállomásán várja a túra résztvevőit, valamint minden más érdeklődőt. A kerékpártúra indulás/érkezés helyszíne a Herényiek Háza (9700 Szombathely Béke tér 7.). Az indulás időpontja: 20:00. A túra útvonala: Szombathely – Sé – Torony – Dozmat. Távolság: 22 km. Átlag tempó: 15 - 20 km/ h.
A Gothard Jenő Csillagászati Egyesület Dozmaton várja az érdeklődőket 21 órától, a dozmati víztároló melletti parkolóban, amely a régi Toronyból kivezető út mellett található, Szombathely irányából a dozmati leaágazó után.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt és gurulni vágyót! Természetesen nem kötelező kerékpározni, a dozmati helyszínen mindenkit örömmel látunk a távcsöves észlelésen. Az esemény folyamatosan frissülő részleteit az alábbi Facebook eseményen olvashatjátok: https://www.facebook.com/events/1444672212410450

Szintén az "Egy hét a csillagok alatt" program keretében egész héten (Augusztus 10-16 között) minden este távcsöves bemutatást tartanak hegyhátsáli barátaink a Hegyháti Csillagvizsgálóban. Pontos részletek elérhetőek a csillagvizsgáló honlapján.

Augusztus 19-én szerdán (másnap munkaszüneti nap) séta a nyári és őszi csillagos égen címmel távcsöves bemutatásra, csillagkép ismerkedésre hívjuk az érdeklődőket. A Gothard Jenő Csillagászati Egyesület tagjai szabadban tartott csillagmegfigyelésükön betekintést nyújtanak az égi csillagmítoszok világába. Megismerhetjük a Jupiet és Szaturnusz bolygókat, kettőcsillagokat, fényesebb objektumokat. A helyszín Bucsu mellett azonos az augusztus 11-i programmal, kezdés 21 órától lesz. Esőnap: augusztus 21-e.

Minden rendezvény kizárólag derült idő esetén kerül megrendezésre.

A járványügyi kockázat csökkentése érdekében kérünk mindenkit a fokozott figyelemre, szájmaszk viselésére és a biztonságos távolság betartására!

A Vas megyei programokon kívül szeretettel ajánljuk barátaink a zalai Vega Csillagászati Egyesület, illetve a Bakonyi Csillagászati Egyesület programját. Országosan is számos helyen elérhető a csillagnézés, részletek az "Egy hét a csillagok alatt" kezdeményezés Facebook esemény oldalán.

20200810 egyhet2

 

Szeretettel várunk mindenkit Vas megyei programokra! Töltsünk minél több napot a nyár utolsó hónapjában a csillagok alatt!