20220208kulin 0Tagtársunk anyukájának hagyatékából került elő Kulin György levele és egy 1930-as évekbeli fénykép.

Egy levél margójára

Január utolsó napjaiban egy különös e-mail érkezett kedves egyesületi tagtársamtól, egykori főiskolai oktató kollégámtól, Dr. Károssy Csabától. A pár soros, meleg baráti hangú levélhez csatolva egy két oldalas, hagyományos írógéppel írott levél és egy fénykép is tartozott. Csaba arról tudósított, hogy a levél még 1977-ben érkezett édesanyjához, néhai Petrik Évához. Az ő hagyatékából került elő levél a fényképpel együtt.


Mivel Csaba és szerény személyem megítélése szerint is a levél olyan gondolatokat tartalmaz, amelyek csillagászati vonatkozásai és filozófiai eszmefuttatásai miatt is közérdeklődésre tarthatnak számot, így engem hatalmazott fel azzal, hogy a levelet és a fényképet is tegyük közkinccsé az Egyesületi Híradóban történő megjelentetéssel.

20220208 120220208 2

Dr. Kulin György levele 1977-ben Petrik Évának, Dr. Károssy Csaba alapító tagtársunk édesanyjának.


A levél írója az akkor 72 esztendős Dr. Kulin György csillagász (1905 – 1989), a magyar amatőrcsillagászat atyja. Ez a levél egy válasz, amelyet Petrik Éva levelére írt, ezen első levél talán fellelhető Kulin György hagyatékában, így jelenleg csak következtethetünk arra, hogy megírását mi motiválhatta. További lényeges kérdés, hogy ők vajon honnan ismerhették egymást.


Kulin György levelének első bekezdésében szó esik a „könyvről”, annak egyik, „Hűség a mérlegen” c. fejezetét említve. Ebből és a levél születésének dátumából viszonylag könnyű volt kideríteni, hogy a szóban forgó könyv minden valószínűség szerint Kulin György: Mit mondanak a csillagok? Gondolat, Budapest, 1976. c. önéletrajzi jellegű műve volt. Petrik Éva minden bizonnyal elolvasta ezt a könyvet, s ennek kapcsán írt levelet Kulin Györgynek.


Kulin György levelének végén levő megjegyzésből az is kiderül, hogy a jelen cikkhez csatolt fényképet Petrik Éva mellékelte az első levélhez, s e fényképet Kulin György visszaküldte neki válaszlevelében a kép hátoldalára írt azon szöveggel, hogy „Őrizze meg tovább: Kulin Gyurka”.

20220208 4

Kulin György rövid kézirása a levél mellékleteként küldött fénykép hátoldalán. (Fényképet lásd. lejjebb.)


Kulin György cikkünkben fentebb említett könyvének „Hit és világnézet” c. fejezetében a 153. oldalon olvashatunk arról, hogy honnan ismerhették egymást még az 1930-as évek első feléből Petrik Évával, s ezt az információt Csaba barátunk meg is erősítette:
Amikor beiratkoztam az egyetemre, magányosnak és idegennek éreztem magamat Budapesten. … A Pro Christo Diákszövetségben találtam lelki otthonra. Ez a társaság a krisztusi tanok alapján a felekezetközi megértést akarta megvalósítani. E szövetség szellemi vezetői az ország legnevesebb református és evangélikus papjai és püspökei voltak. Nem voltam még 25 éves, amikor a Szövetség főtitkári tisztével bíztak meg. … A naponkénti összejövetelek, a nyári táborozások tiszta légkörében a meditációk csöndes percei a hit világának mélységeit tárták fel előttem. Krisztus királyságának őszinte harcosa lettem.


Vélhetően egy ilyen nyári táborozás alkalmával találkozhatott Petrik Éva és Kulin György, s ennek emlékét őrizte a táborozókról készült csoportkép is. Csaba utasítását követve könnyen azonosíthatjuk édesanyját, Petrik Évát és Kulin Györgyöt is: „ Anyukám az első ülő leánysorban a fém kalapos fiú fölött látható, nyakán egy lánc van és éppen nevet. Gyurka bácsi tőle balfelé – a képen jobbra – a negyedik, a szemét kezével ellenző lány előtt ül.”

20220208 3

Csoportkép egy nyári táborozásról az 1930-as évek első felében. Piros körben jelöltük Petrik Évát, piros négyztettel Kulin Györgyöt.

Meggyőződésem, hogy a tehetség mindenképpen utat tört magának, akár egy vallási diákszövetség főtitkáráról, akár a későbbi, több üstökös és számos kisbolygó felfedezőjéről, majd a magyarországi amatőrcsillagászati mozgalom megalapítójáról, lelki motorjáról, sok száz és ezer fiatal csillagászati és természettudományos érdeklődésének megalapozójáról beszélünk. Találóan mondja Az égbolt apostola c. életrajzi filmben (rendezte Orha Zoltán) róla Eszter unokája, hogy ő az egész ország nagyapája volt. Bizony, az enyém is! Hiszen vérszerinti nagyapáimat 4 és 5 évesen már elveszítettem, de Gyurka bácsiban újra megtaláltam. Bár találkozhattam volna vele többször személyesen! De könyvein keresztül több mint 30 évvel halála után is elevenen hat mondandója az arra fogékonyakra. Élete példáját követve lettem én is matematika-fizika szakos tanár, s köteleztem el magamat egy egész életre már több, mint 50 éve a csillagászat gyönyörűségesen szép tudománya mellett.


Köszönjük meg Csabának és édesanyjának ezt a Kulin-levelet és az őt is ábrázoló fényképet, hogy talán tovább finomodhatott bennünk az a kép, amit a 20. század talán egyik legnagyobb formátumú magyar tudományos gondolkodójáról, mindnyájunk Gyurka bácsijáról őrzünk.

Dr. Péntek Kálmán

(A szerző és egyesületünk köszöni Dr. Károssy Csaba alapító tagunknak a hagyatéki anyag kutatási és közzétételi lehetőségét!)

Kutatási célra az anyag digitális változata egyesületünknél elérhető. Tagtársaink egyesületi lapunk következő számában nyomtatásban is olvashatnak az anyagról.

 

IRODALOM:
Bartha Lajos: Kulin György munkássága és a magyarországi amatőrcsillagász mozgalom, MCSE, Budapest, 1996
Keszthelyiné Sragner Márta: Az égbolt mindenkié, Emlékkötet Kulin György születésének 100. évfordulójára, MCSE, Budapest, 2005
Kulin György: Fénycsóva lobbant - Válogatott írások, N.J. Pro Homine, Budapest – Újpest, 2001
Kulin György: Mit mondanak a csillagok? Gondolat, Budapest, 1976